2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Waarom mislukken relaties altijd?

foute partnerNiet alle relaties mislukken natuurlijk! Toch kan je wel het gevoel hebben dat elke relatie die je aangaat telkens maar weer mislukt. Het is goed om te achterhalen waardoor dat komt. Misschien zie je wel een patroon waar je iets mee kunt.

Dit zijn 5 punten die de oorzaak kunnen zijn waardoor jouw relaties niet werken:

1.Hoge eisen
Je hebt wat nare ervaringen gehad en om jezelf te beschermen ga je je eisen voor een nieuwe partner telkens hoger stellen. De aantrekkingskracht moet onweerstaanbaar zijn, je moet elkaar het liefst direct zonder veel woorden begrijpen, de intimiteit moet super zijn, het uiterlijk geweldig, je wilt helemaal verliefd zijn bij de eerste blik, de ander moet reuze interessant zijn, enzovoort. Bijna niemand komt hierdoor nog meer in aanmerking.
Eindelijk heb je iemand gevonden waarmee je wilt daten. Nu wil je genieten en let je minder op zaken die tegenvallen. Als je slecht behandeld wordt of je valt op onbereikbare types met bindingsangst of veel onverwerkte issues, dan val je partners die voor jou fout zijn. En weer ervaar je veel verdriet nadat je er helemaal voor gegaan bent, met het gevolg dat je nóg hogere eisen gaat stellen.

Niemand is perfect, maar de vraag is of je daar goed mee kunt leven. Wellicht moet je jouw eisen opnieuw bekijken en op hele andere zaken gaan letten.

2.Muur opgebouwd
In het verleden ben je gekwetst en je wilt nu voorkomen dat anderen jou iets aandoen. Bijna niemand kan dichterbij komen en jou emotioneel raken. Alleen een paar mensen die weten hoe ze muren omver werpen, weten hoe ze toenadering moeten zoeken. Dit zijn meestal geen goedwillende, gewone mensen, maar meestal partners die niet goed bij jou passen.

Niemand zit erop te wachten om gekwetst te worden. Vertrouw erop dat je leert van je ervaringen en dat je weet wie je wél en wie je níet dichtbij kunt laten komen. Een groot schild omhoog houden kost een hoop energie en het is niet nodig. Je kunt ervoor kiezen om met sommige mensen wat meer te delen en met anderen minder.

3.Voordeel van Foute partner
Het hebben van een foute partner die geen volwaardige relatie aan wil gaan, heeft ook voordelen. Je hoeft dan niet naar jezelf te kijken. Jouw problemen lijken niet relevant, want jij bent wel helemaal goed. Aan jou ligt het allemaal niet. Het is wel zo lekker om de ander overal de schuld van te kunnen geven als het even niet lekker loopt.

Foute partners kunnen aantrekkelijk voor je blijven als je een trauma hebt waar je liever niet naar wilt kijken.

4.Vertrouwen verloren
Door negatieve ervaringen krijg je automatisch een negatief beeld van je partners. Als je een aantrekkelijk persoon ontmoet die niet op zoek is naar een volwaardige relatie, dan kan het voor jou aanlokkelijk zijn om te vertellen dat je ook geen serieuze relatie wilt. Ervaar je dit een paar keer, dan wordt het lastiger om er nog in te geloven dat anderen nog wel een echte relatie willen. Vertrouw je niemand meer, dan gaat bijna iedereen zich ook zo gedragen.

Anderen lijken het aan te voelen dat jij het geloof hebt verloren om een echte relatie aan te gaan. Wil je een serieuze relatie, ga dan niet voor minder.

5.Blijven hangen in het verleden
Je blijft energie steken in je ex door te blijven nadenken, praten, opzoeken op sociale media en misschien ook wel intimiteit te blijven delen. Hierdoor kom je niet los van je ex en je ziet andere beschikbare partners niet staan. Je blijft gefrustreerd over je vorige partner terwijl je veel tijd blijft besteden aan deze ex. Zo kom je in vicieuze cirkel terecht. Komt toch een mogelijke nieuwe partner in beeld, dan ga je die vergelijken met je oude partner en neem je de oude frustraties mee naar de ander. Je vertrouwt je nieuwe partner niet, je wordt telkens wantrouwender en cynischer, je zelfvertrouwen neemt af en je vindt het lastig om voor jezelf op te komen. Je neemt genoegen met partners die niet goed bij je passen doordat je minder in jezelf gelooft.

Hoe kom je hier los van? Door afscheid te nemen van je ex, echt open te staan voor een nieuwe liefde en te blijven vertrouwen dat jij het waard bent om een fijne partner te vinden, iemand die goed bij jou past.
Blijft het lastig? Misschien heb jij je weggecijferd en ben je over je grenzen gegaan. Vraag jezelf af in welke situatie dat was. Zo kan je dit in de toekomst voorkomen.

Weet jij nog een reden waardoor relaties mislukken?

3 reacties op Waarom mislukken relaties altijd?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.