2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Waarom vrouwen lastige vragen stellen

CommunicerenAfgelopen woensdag werd ik als Love Goeroe gevraagd mijn mening te geven op RTV Drenthe bij Anouk in de Middag (als je naar de opname wilt luisteren: het interview start om 14:18 uur). Datingsite Parship had namelijk een enquête onder mannen gehouden over de lastige vragen die vrouwen stellen. Het gaat om vragen zoals “Waar denk je nu aan? Ben ik te dik? Hou je van me?”. Het blijkt moeilijk voor de meeste mannen om een geschikt antwoord te formuleren op dit soort vragen.

Communicatie is zo belangrijk in relaties! Ook al heb je heel veel overeenkomsten en vind je de ander erg aantrekkelijk, toch kan iemand afknappen door een verkeerd opgevatte vraag of opmerking. Maar ook op een eerlijk en duidelijk antwoord. Hoe komt dat toch?

Ten eerste kan je door opvoeding of cultuur verschillend communiceren. Of juist niet communiceren, of wel communiceren maar dan zonder woorden. Je bent een bepaald taalgebruik gewend geraakt. De ene flapt er zo van alles uit en de ander denkt liever tien keer na voordat die wat uitspreekt. De goede bedoelingen van iemand kunnen totaal verkeerd uitgelegd worden. In de Randstad is men wat directer en in het Noorden van het land kijkt men liever eerst de kat uit de boom. Dit soort verschillende culturen kunnen makkelijk botsen.

Ten tweede maakt het natuurlijk ook heel veel uit HOE je iets zegt. Met een lach in je stem en op je gezicht komt iets totaal anders over dan met een woedende stem en een boos gezicht. Sommige grappen komen totaal niet aan. Zeker niet als de grappenmaker heel serieus blijft kijken.

Ten derde hebben mannen en vrouwen van nature een andere manier van communiceren. Mannen gingen in de oertijd op jacht en dan was het niet slim om de hele tijd te kletsen met elkaar. Zo vang je natuurlijk weinig. Dus de communicatie was to the point: kort en duidelijk. De vrouwen konden tijdens het voedsel verzamelen, de kinderen, zieken en ouderen verzorgen en de hut op orde houden, prima ondertussen met elkaar praten. De band werd zo versterkt en met elkaar had je een grotere kans op een langer en prettig leven.

Veel vrouwen willen op een positieve manier communiceren. Ze vinden het prettig om met de ander af te stemmen hoe die er over denkt. Door bevestiging weten ze dat de band goed is, dat ze op dezelfde manier over dingen denken. Dat denken doen vrouwen dus over het algemeen graag hardop.

Mannen denken meestal liever in hun hoofd (tijdens het vissen, in het vuur staren, etc.). Pas als ze zelf ergens niet uitkomen, gaan ze bij iemand het probleem voorleggen. Ze houden van concrete en duidelijke vragen. Niet van vragen die overkomen als controlerend, naar complimenten vissend en naar bevestiging vragend.

Wat kunnen vrouwen doen om de communicatie beter te laten verlopen? En wat kunnen mannen doen om de communicatie goed te houden? Wat werkt goed volgens jou?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.