2012-03-26 header stoelen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Wandeling Veenhuizen 29/7

Deze zondag begon met een stralend zonnetje. Over de Laan Weldadigheid reed ik het voormalige gevangenisdorp Veenhuizen binnen langs weldadige akkers met asperges en mais. Daarna volgde een paar arbeidershuisjes en prachtige gebouwen.

Voordat de wandeling begint snel op Buienrader.nl kijkenLangs de vaart in Veenhuizen lopen

Op het terras van Hotel Bitter & Zoet maakten we kennis onder het genot van een kopje koffie of thee. De weervoorspellingen waren toen nog positief. Na een kwartier begon de lucht donker te worden en werden we verrast door de regen. We besloten terug te gaan om jassen te halen voor degenen die de dag te zonnig hadden ingeschat. Met wat paraplu’s gewapend gingen we weer op pad.

Natuur van VeenhuizenVoormalige Electriciteitscentrale van Veenhuizen

We liepen langs monumentale panden met spreuken op de gevel die verband hielden met het beroep van de bewoners. Zo woonde in het huis met ‘Orde en Tucht’ de hoofdonderwijzer, in ‘Zorg en Vlijt’ leefde de winkelier, de predikant in ‘Humaniteit’, terwijl er bij de dokter ‘Toewijding’ en bij de apotheek ‘Bitter en Zoet’ op de voorgevel stond te lezen. De pedagogische gedachte was om de gevangenen tijdens hun dagelijkse tocht naar de arbeid op deze manier de deugden bij te brengen. Veenhuizen vanaf 1823 was namelijk geen vrijwillige verblijfplaats maar een opvangplaats en heropvoedingskamp onder dwang voor wezen, bedelaars en landlopers om het armoedeprobleem in Nederland op te lossen.

Gebouwen met educatieve tekstenWandeling voor alleenstaanden in Drenthe

De voormalige molen op het bedrijventerrein Maallust was omgebouwd tot winkel Tooi en Opsmuk. Daar bekeken we allerlei snuisterijen en schilderijen. Inmiddels begonnen wat magen te rommelen. Gelukkig was het niet ver meer naar Café Restaurant Het Verenigingsgebouw. Op het terras zaten we wederom in het zonnetje.

De molen Maallust heeft leuke schilderijen, beeldjes, hangers en zelfs bloemen!Gezellig praten en wandelen door de natuur van Veenhuizen

 

 

Doordat er onderweg veel te zien was, kwamen we niet meer toe aan een bezoekje aan het Gevangenismuseum. We streken weer neer op het terras van Bitter & Zoet om de geslaagde wandeling van ruim 10 km af te sluiten.

Volgende week is in Doldersum in Drenthe weer een wandeling voor singles georganiseerd!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.