2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Wandelweek Madeira 18/5

Heel vroeg in de ochtend om half vijf ontmoeten de singles uit het Noorden op Schiphol de andere 2 deelnemers. De meesten hadden elkaar al eerder ontmoet bij een kennismakingsavond speciaal voor deze trip. Na een vliegreis van 4 uur landden we in het zonnige zuiden van Madeira. Het duurde even voordat we onze 4 huurauto’s hadden waar we mee naar het nabijgelegen dorp Machico reden voor de lunch op een terras aan de zee.

SantanaWegwijzer

De volgende bestemming was Casas de Campo do Pomar in Santana in het Noordoosten van Madeira. Daar werden we hartelijk ontvangen door de eigenaren Ivo Jesus en zijn vader. Een deel van de groep verbleef in het nabijgelegen Casa Tia Clementina. Die eerste avond liepen we naar een restaurant in het dorp waar bijna iedereen de aanbevolen vis espada met gebakken banaan bestelde.
Weer “thuis” aangekomen demonstreerde Ivo hoe het plaatselijke drankje Poncha gemaakt werd van verse citroen, alcohol en zelfgemaakte honing. Natuurlijk werd dit ook uitgebreid geproefd…SantanaMadeira reisSantana

Dinsdagochtend ontbeten we met z’n allen in de eetzaal van Casas do Pomar aan een lange tafel. We genoten van zelfgebakken brood, zelfgemaakte jam, etc.. Vervolgens pakten we onze rugzakken en reden langs de supermarkt om de lunch voor tijdens de wandeling te kopen. Het was mistig en fris zo hoog in de bergen. Vanaf Queimadas volgden we de levada (irrigatiekanaal) door diverse tunnels (zaklamp aan) naar een grote waterval. Daar genoten we van de welverdiende lunch in het zonnetje. De mannen in het gezelschap besloten de levada nog wat verder te volgen voordat ook zij weer dezelfde route terugliepen. Het was nog steeds bewolkt in Queimadas bij terugkomst.

We besloten om naar de Teleférico da Fajã da Rocha do Navio kabelbaan te rijden in Santana. Slechts 2 bakjes hingen aan deze kabelbaan waar telkens maximaal 6 personen in pasten. De kabelbaan bracht ons naar de zee. Het voelde opeens heerlijk warm toen het zonnetje begon te schijnen! We liepen over een pad naar een tafel in de schaduw. Een bijzondere plek waar we bijzondere gesprekken voerden onder het genot van nootjes, repen, koekjes, kortom van alles en nog wat; iedereen toverde wel iets eetbaars uit zijn/haar rugzak te voorschijn. Alleen de wijn ontbrak…
Het avondmaal aten we bij onze Casa waar een barbecue voor ons werd bereid met verse salade, soep vooraf en een heerlijk toetje met aardbeien.

Porto MonizSingle Vakantie

Woensdag schoven we weer aan dezelfde grote ontbijttafel en daarna werden de koffers weer ingepakt om richting Porto Moniz te rijden over de kustweg. Bij een paar dorpjes stopten we om te genieten van het uitzicht vanaf de hooggelegen weg. Rond het middaguur arriveerden we al in ons hotel Euro Moniz in Porto Moniz waar we de sleutels kregen voor onze kamers. Snel fristen we ons op en gingen ergens lunchen. Daarna begon het grote zoeken naar het beginpunt van de wandeling Lamaceiros waar de levada Ribeira da Janela stroomt. We reden een paar keer verkeerd en vervolgens namen we een enorme stijle en smalle weg vol met haarspelbochten…NIET LEUK! De levada wandeling maakte veel goed met brede paden en hortensia’s en diverse forellen in de levada. Na de wandeling nam iedereen een versgeperste sinaasappelsap in de plaatselijke uitspanning waar een Zuid-Afrikaanse dame de scepter zwaaide. Gelukkig vonden we een betere weg terug naar ons hotel. We besloten bij Salgueiro te gaan eten. Daar hadden we een mooi uitzicht op de zee. ‘s Avonds werd de panoramische bar van het hotel met een bezoekje vereerd. Vanaf dit balkon was ook hier het uitzicht weer prachtig.

Porto MonizPorto MonizBotanische Tuin Funchal

Donderdag werden de koffers weer gepakt en in de auto’s gelegd. Voordat we vertrokken, liepen we eerst naar de zee om de natuurlijke rotszwembaden goed te bekijken. Helaas was het net iets te fris om deze baden uit te testen.

Bij de supermarkt kocht iedereen wat te eten en te drinken voor de wandeling van vandaag en daarna reden we naar Rabaçal. De wandeling begon met een opwarmertje van een afdaling van 238 meter over een weggetje om daarna nog heel veel treden af te lopen richting de 25 bronnen. Deze enorme lange trap was voor sommigen net iets te lang en zij liepen naar de Risco waterval over een wat gerieflijker pad. Het was enorm druk bij de 25 bronnen en na de lunch beklommen zij de stenen trap weer om ook de Risco waterval te bewonderen. Het was een lekkere zonnige dag met weinig wolken. Bij terugkomst bij de auto’s werd daarom besloten om nog wat verder door te rijden over de hoogvlakte Paùl da Serra. Bij een terras dronken we wat om vervolgens via Calheta langs de zuidkust naar ons hotel Girassol in Funchal te rijden. Die avond aten we bij een restaurant gespecialiseerd in kip. Heel bijzonder dat ze maar 3 kipgerechten op de kaart hadden staan en verder veel ander vlees en vis.

Markthal FunchalVrijdag deden we het rustig aan. Pas om 10 uur verzamelden we om naar het centrum van Funchal te wandelen langs de kust. Daar pakten we een terras voor een kopje koffie in de schaduw want het was een behoorlijk warme dag! Met de taxi reden we naar de Botanische tuin die we uitgebreid bekeken. Dan splitste de groep zich; 6 personen gingen de zee op in een Catamaran om dolfijnen te spotten en de overige 4 gingen naar de markthal en de kathedraal. ‘s Avonds aten we weer met z’n allen op het terras met uitzicht over de zee.

Zaterdag splitste de groep weer. Om 8 uur vertrok de ferry naar Porto Santo met 4 personen uit onze groep, eentje bleef lekker relaxen in en om het hotel en de rest trok de wandelschoenen aan voor een wandeling van Canical naar Porta da Cruz. Eerst volgden we het pad langs de levada en dan klommen we naar de Boca do Risco met een geweldig uitzicht over de zee en waar het behoorlijk stevig waaide. We zochten een plekje in de luwte voor de picknick en namen dan het smalle geëxponeerde pad op 300 meter hoogte. In het begin was het kustpad nog aan beide kanten groen met varens, distels en bramenstruiken, maar na een tijdje werd de begroeiing kariger en werden we blij met een staalkabel aan de rotskant waar we ons vast konden houden aangezien het pad hier en daar wel erg smal was en geen hekjes stonden tussen ons en de afgrond. Het zandpad ging over in een “bettonneerd” pad en uiteindelijk in een “geteerd” pad. (het wandelboekje gebruikte bijzondere woorden.) Daar streken we neer op het verlaten terrasje van de dorpsbar waar we een geweldig uitzicht hadden. Nadat we zelf daar voor ons natje en droogje hadden gezorgd, ging de bar open en kochten we voor een habbekrats thee en koffie en uiteindelijk ook nog een ijsje. Aangesterkt begonnen we aan de afdaling naar het rotsstrand van Porta da Cruz waar we natuurlijk weer een terrasje opzochten.

Porto da CruzSchiereilandSchiereiland

Zondag zaten we om 9 uur met z’n allen aan “onze” lange tafel weer aan het ontbijt. Iedereen – behalve ik – ging deze laatste dag wandelen op het schiereiland in het zuidoosten van Madeira. Volgens het wandelboekje was dit een makkelijke wandeling, maar in de praktijk bleek het behoorlijk wat klimmen en dalen te zijn. Wel genoot iedereen van deze wandeling vanwege de prachtige uitzichten op de zee en de mooie ruige natuur. Een deel van de groep beklom de Pico do Furado en werd na deze steile klim beloond een spectaculair uitzicht.
Voor ons laatste diner op Madeira aten we bij een Folklore restaurant. Helaas bleef de beloofde folklore beperkt tot het eten. Kennelijk dansten ze op andere dagen van de week. Ter compensatie kregen we koffie, thee en een glaasje Madeira voor de liefhebbers.

Op maandagochtend 25 mei gingen we meteen na het ontbijt naar de luchthaven om onze huurauto’s in te leveren. Na alle incheck procedures hoorden al we de laatste oproep voor onze vlucht. Met wat tegenwind kwamen we iets later aan dan gepland op Schiphol en namen we afscheid van elkaar.
Ik vond het een geslaagde vakantie. Iedereen werd in de loop van de week wat relaxter, ik had het idee dat niemand buiten de groep viel en we hebben samen veel gelachen. Medereizigers bedankt voor jullie bijgedragen aan deze leuke groepsreis!

 

2 reacties op Wandelweek Madeira 18/5

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.