2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Wat is intimiteit?

Waar vind je intimiteitDit weekend ontmoet ik mijn hartsvriendin weer! Ik heb haar de laatste tijd alleen via WhatsApp “gesproken” en kijk uit naar een echte ontmoeting, want ik weet dat ik me dan weer een stuk vrolijker voel. 

Hoe meer intimiteit je ervaart, hoe gelukkiger en liefdevoller je je voelt. Voelt iedereen zich nu ongelukkiger door de anderhalve-meter-samenleving? Misschien is het handiger om eerst helder te krijgen wat intimiteit is.

Veel mensen denken meteen aan seks als het over intimiteit gaat. Die twee begrippen worden vaak verward met elkaar. Seks en intimiteit kunnen samengaan met elkaar, want seks kan heel intiem zijn. Toch kun je het één zonder het ander ervaren.

Bij intimiteit denk ik aan verbondenheid en warmte ervaren, helemaal veilig voelen en kwetsbare kant laten zien. Een korte aanraking of een knuffel geven hoort daarbij. Alleen die laatste twee punten zijn nu niet meer zo vanzelfsprekend in deze tijd. En als iemand heel bang is om ziek te worden, kan ook het gevoel van veiligheid ontbreken.

Het mooie is dat je met meerdere mensen intimiteit kunt delen. Je hoeft voor dat gevoel niet eens een vaste partner te hebben. Intimiteit kun je zelfs bij je huisdieren ervaren! Of met familie, buren, vrienden en ook met iemand die je eenmalig ontmoet.

Zoek ik de betekenis van intimiteit op in Van Dalen dan lees ik:

in·ti·mi·teit (de; v)
1 (meervoud: intimiteiten) vertrouwelijkheid (…)
2 gezelligheid

Misschien geven we tegenwoordig een andere betekenis aan intimiteit. Dat kan ook weer verschillen per persoon.

Vervolgens kwam ik op internet deze mooie beschrijving van intimiteit tegen:

 

“We denken dat het hebben van seks de meeste intense vorm van intimiteit is. Toch gaat intimiteit vooral over de waarheid. Je ervaart intimiteit als je iemand alles kan vertellen, als je geen geheimen in jezelf begraaft.

Intimiteit is jezelf bloot geven, jezelf laten zien. Jezelf laten zien wat er in jou speelt.
Intimiteit is de ander in de ogen kijken en je diepste geheimen vertellen.
Intimiteit is jezelf niet hoeven te verstoppen.
Intimiteit is jezelf kunnen en mogen laten zien.

Niks is zo intiem dan jezelf te laten zien wie je bent, wat er in jou speelt en geen geheimen te hebben en dat de ander dan zegt: “Ik ontvang je met open armen, zoals je bent en omdat ik ook mezelf mag zijn bij jou”.

Dat is intimiteit.

© Iris”

Wat is intimiteit voor jou?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.