2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Wat je op een eerste afspraakje niet moet doen

Daten kan lastig zijn. Bijna iedereen is weleens zenuwachtig geweest voor een afspraakje. Of je elkaar via een datingsite of via een relatiebemiddelingsbureau gaat ontmoeten, velen worden zenuwachtig om in het echt elkaar te zien. Waar moet je over praten en wat voor persoon is je date? Zal er een klik zijn met hem of haar? Komt er nog een tweede date? Gelukkig zijn er algemene etiquetteregels, die je kunt volgen. Er zijn echter ook dingen die je niet moet doen en plekken waar je niet heen moet gaan op een eerste date, zeker als je kans wilt maken op een tweede date.

Plekken die je moet vermijden
De bedoeling van een eerste date is om de andere persoon te leren kennen. Neem je date niet mee naar een lawaaierige plek of evenement, waar je niet met elkaar kunt praten. Ga niet naar een luidruchtig concert of een groot feest. Bewaar concerten en feesten voor de volgende dates.

praten tijdens dateWat te vermijden tijdens een etentje
Soms ga je uit eten tijdens een eerste ontmoeting. Het is verstandig om sommige gerechten dan te vermijden. Als je denkt dat je kans maakt om je date een afscheidskus te geven, vermijd dan eten dat te sterk ruikt. Bestel geen extra knoflook of uien. En als je een beetje een slordige eter bent, zoals ik, bestel dan geen ‘knoeierig’ eten. Vermijd kippenvleugels, want daar krijg je vettige vingers van en de saus druppelt soms op je kleding. Bestel ook geen vier glazen wijn, want daar kan je behoorlijk aangeschoten van worden.

Over je vorige relaties
Wat je ook doet op een date, praat nooit over je ex-vriend of ex-vriendin. Dat is iets wat echt niet kan. Je date zal zich ongemakkelijk voelen als je praat over wat je fout deed in je vorige relatie. De aandacht wordt gevestigd op je gebreken en je date zou kunnen denken dat je dezelfde fouten weer zal maken. Wanneer je met weemoed over een ex praat, zal je date denken dat je nog niet over je ex heen bent.

Over geld
Praat niet over geld. Dit is de eerste date en je kent je date amper. Waarom zou je vertellen hoeveel je verdient of dat je schulden hebt? Discussies over financiën komen pas veel later. Ik ging een keer uit met een man die al in de eerste twintig minuten had verteld hoeveel hij verdiende en hoeveel zijn huis waard was. Goed, hij had zijn financiële zaken op orde, maar ik knapte toch op hem af. Ik vond dat hij teveel reclame voor zichzelf maakte. Je hoeft niet te krampachtig je best doen om ervoor te zorgen dat iemand je leuk vindt. Als een gesprek op een natuurlijke manier verloopt, voelt dat voor allebei prettiger.

Negativiteit
Negativiteit is ook iets om te vermijden. Wanneer je in een restaurant bent en de kip is niet perfect, kun je het terugsturen als het nodig is, maar ga niet elke vijf minuten zitten mokken. Niemand vindt het leuk om bij zeurpieten te zijn zover ik weet. Vertel ook geen frustrerende anekdotes of deprimerende verhalen, anders lijkt het net alsof voor jou het glas altijd half leeg is. Wanneer je voor een tweede of derde keer afspreekt, heb je genoeg tijd om te praten over je moeilijke jeugd of over het feit dat je hondje doodging toen je vijf was, maar vertel niet alles in één keer.

Gegevens
Geef nooit je huisadres aan mensen die je niet goed kent, zeker als je via een datingsite iemand ontmoet. Veel mensen kennen hun date alleen van de gesprekken die ze hebben gehad en weten niet met wie ze echt te maken hebben. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om af te spreken op een openbare plek. Dit is heel goed als je bedenkt dat jouw afspraakje misschien wel een gek of een stalker is. Je zou toch niet willen dat een of andere gevaarlijke gek jouw huisadres heeft!  De belangrijkste regel is dat je afspreekt op een plek waar veel andere mensen zijn, zoals een café of een restaurant. Je hoeft dan nergens zenuwachtig over te zijn, omdat je altijd om hulp kunt roepen.

Etiquette en conversatie
Er zijn verbale en non-verbale manieren die ervoor kunnen zorgen dat iemand je meteen niet mag. Onderbreek iemand niet terwijl hij of zij spreekt, anders kom je respectloos over. Voorkom ook dat je er verveeld uitziet of ongeïnteresseerd in wat de ander zegt. Zelfs als je verveeld bent, kan je het beste af en toe oogcontact maken. Moedig je date aan door te glimlachen en te knikken als je het met hem of haar eens bent. Zelfs als je deze persoon waarschijnlijk nooit meer zult zien, moet je beleefd en respectvol blijven.

Dit blog ging voornamelijk over wat je allemaal niet moet doen. Het allerbelangrijkste is dat je niet te gemaakt gaat doen. Het is wel de bedoeling dat je elkaar leert kennen. Dus wees je beste zelf .

Weet jij nog iets wat je beter niet kan doen tijdens een eerste ontmoeting?

6 reacties op Wat je op een eerste afspraakje niet moet doen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.