2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Welke partner past bij mij?

Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel singles inmiddels staan ingeschreven bij IndiviDuo. Het lijkt mij een mooi moment om ook mijn inzichten te delen verkregen dankzij de vragenlijst die door 63 singles is ingevuld.

Inmiddels wordt de nieuwsbrief aan 745 personen gestuurd. Ik weet dat tussen de ontvangers ook een paar mensen zitten die geen single zijn. Zij hebben inmiddels via de relatiebemiddeling of de activiteiten van IndiviDuo of via een andere weg een partner gevonden en zij vinden het leuk om op de hoogte te worden gehouden. Af en toe delen ze de nieuwsbrief aan singles die wellicht toe zijn aan een nieuwe relatie. Het delen en doorvertellen waardeer ik enorm!

Wat mij opvalt is dat meer vrouwen dan mannen de nieuwsbrief ontvangen. Nu weet ik dat niet iedereen per e-mail op de hoogte gehouden wil worden. Regelmatig ontmoet ik single mannen die aangeven dat ze zelf geregeld op de website van IndiviDuo kijken. Ik maak me dan ook geen zorgen dat het bestand uit evenwicht raakt, vooral omdat op dit moment meer mannen dan vrouwen ingeschreven staan voor relatiebemiddeling. In totaal staan 122 singles ingeschreven.

Singles voelen zich jongerInmiddels hebben 45 vrouwen en 18 mannen de vragenlijst ingevuld.  Wat mij opviel is dat alle mannen ongeacht hun leeftijd, zich gemiddeld 10 jaar jonger voelen. Vrouwen voelen zich jonger naarmate hun echte leeftijd oploopt en gemiddeld is dat 6 jaar. Rond hun 50e voelen ze zich gemiddeld 4 jaar jonger, rond hun 60e 8 jaar en boven de 65 is dat opgelopen tot gemiddeld 10 jaar.

Mijn ervaring is dat veel singles graag een jongere partner willen en dat is ook logisch als zij zich zo jong voelen. En ik begrijp hun wens heel goed als ze super fit zijn en veel doen. Maar wat als iedereen dezelfde wens koestert en iedereen graag een (veel) jongere partner wil? Val je op een jongere partner, dan is het verstandig om je te realiseren dat de ander waarschijnlijk ook op jongere partners valt. Als jullie allebei jonger overkomen dan dat jullie zijn, dan is dat geen probleem. Maar is dat niet het geval, hoe vinden jullie dan een partner? Zoek je een partner van ongeveer je eigen leeftijd, dan heb je meer succes!

Het volgende artikel (over 2 weken) bevat de top 5 van wat single mannen en single vrouwen missen. Dankzij de vragenlijst heb ik daar nu ook meer inzicht in gekregen.

Is voor jou de leeftijd van je (toekomstige) partner belangrijk?

9 reacties op Welke partner past bij mij?

 • An:

  10 jaar jonger of ouder vind ik geen enkel probleem. Het gaat om de uitstraling en hoe je in het leven staat. Dat moet passen!

 • Denise, 51 jaar:

  Hallo Joyce,

  Voor mij is leeftijd redelijk belangrijk maar belangrijker is hoe iemand is. Ik heb ooit een ‘jonge’ vriend gehad die in zijn doen en laten veel ouder was dan een oudere vriend die ik later had; hij was zeer jong in zijn gedrag. Ik let wel op de leeftijd, zoek iemand van ongeveer mijn eigen leeftijd, tot ongeveer 5 jaar ouder.

 • Janny,52 jaar:

  Leeftijd is niet het belangrijkste, voor mij is belangrijker in welke levensfase iemand is. Een man met erg jonge kinderen of een man die al gestopt is met werken vanwege z’n leeftijd. Dat staat nu erg ver van mij af. Om deze reden vind ik wel het fijnst als iemand oudere kinderen (of geen kinderen) heeft en zin heeft om naast je werk van alles te beleven.
  Maar….als de ware liefde dat niet heeft, zal ik hem zeker niet laten lopen, dan maakt de leeftijd niet uit………

 • Sonja 64 jr:

  Ben zelf een laatbloeier en nog volop in ontwikkeling. Voor mij is de klik op Harte niveau veel belangrijker dan leeftijd. Wat voor mij wel prioriteit heeft, is dat je ieder in ontwikkeling blijft, los van je leeftijd. Ook dat je ieder de verantwoordelijkheid voor eigen gezondheid, leven en bewustwording draagt en elkaar ook ruimte laat om een geheel eigen unieke weg te gaan.

 • Colinda:

  Ik wil eerder een reactie plaatsen over mensen die zich jonger voelen dan hun leeftijd.

  Beste 65 jarige, (als voorbeeld)
  Hoe kan jij je nu voelen als een 58 jarige? Toen was je
  tenslotte ook al bezig met je jonger te voelen in je hoofd
  en heb je nooit in je lijf ervaren hoe het is om 58 jaar te
  Ik ben nog niet eerder 48 jaar en 3 weken geweest
  en zou dus niet weten hoe dat voelt. Tenzij ik me er
  vandaag bewust van ben dat ik 48 jaar en 3 weken ben
  en dat dat dus voelt zoals ik me voel! Ik voel me veel
  levendiger dan 10 jaar geleden! Tja, wat zegt leeftijd? Laten we alsjeblieft
  ophouden met te leven in het verleden. Kom uit je
  hoofd en voel in je lijf!! Ongeacht je leeftijd. Je leeft NU !!
  VANDAAG !!

 • Joyce:

  Het CBS heeft op 4 juli 2014 de cijfers bekend gemaakt over het leeftijdsverschil tussen partners die in 2013 gingen trouwen. Deze cijfers wil ik graag met je delen.
  Bij 35.439 van de 64.549 huwelijkssluitingen (55%) was het verschil in leeftijd tussen de 1 en 5 jaar, 6.093 stellen (9%) waren even oud en bij 15.565 (24%) koppels was het leeftijdsverschil tussen de 5 en 10 jaar. Dus bij 7.452 (12%) van alle pasgehuwden was het leeftijdsverschil groter dan 10 jaar.
  Niet iedereen gaat tegenwoordig meer trouwen (in 1996 trouwden 20.591 meer stellen dan in 2013), maar toch geven deze cijfers ons wel een beeld welke leeftijdsverschillen stellen nu hebben

  Bron: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=60036ned&LA=NL

 • Ton:

  Grappig dat totnutoe alleen vrouwen reageren. Hoe zou dat nou toch kunnen, Joyce? (ik voel een nieuwe blog opkomen ;-)

  • Ja het is wel bijzonder dat mannen minder vaak reageren op mijn blogs dan vrouwen. Ik denk dat het bij dit blog komt doordat de meeste mannen bij hun standpunt blijven en het liefste een (veel) jongere partner willen. Hoe denk jij daarover Ton?

 • Ton:

  Ik kan alleen voor mezelf spreken, Joyce … ik zoek[voetnoot] wel iets jonger, da’s waar. En dan heb ik het over 5 a 10 jaar. Maar een veeel jongere vrouw? Nee, niks voor mij. Had toevallig deze week een date met een dame van 37 (20 jaar jonger). Spreekt me totaal niet aan, en dat had ik eigenlijk wel kunnen weten en dus gewoon niet moeten doen. Omgekeerd was er – gek genoeg – kennelijk wel een klik.

  [voetnoot] ben eigenlijk niet meer zo op zoek. Komt wel als het zo moet zijn ;-)

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.