2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Zelfvertrouwen vergroten

Onlangs heb ik een filmpje laten maken voor op mijn website. Ik had dit nooit eerder gedaan en vond het best spannend. Veel mensen denken dat ik veel zelfvertrouwen heb, maar ik stelde het maken van een filmpje maandenlang uit. Dit keer gaat mijn blog over hoe je je zelfvertrouwen vergroot.

Het wel of niet hebben van zelfvertrouwen maakt een enorm verschil. Je voelt jezelf de moeite waard en je vind dat je recht hebt op geluk als je voldoende zelfvertrouwen hebt. Je hebt dan een realistische kijk op je eigen mogelijkheden zodat je niet gefrustreerd bent over de dingen die je niet kunt. En je voelt je verantwoordelijk voor de successen en tegenvallers in je leven. Volgens Van Dale is zelfvertrouwen “Het vertrouwen dat je in of op jezelf hebt. Het is het vertrouwen dat je op eigen krachten taken en mogelijke hinderpalen aankan.”

Kortom, zelfvertrouwen werkt positief door in alle aspecten van je leven en is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Deze 8 tips vergroten je zelfvertrouwen:

1. KledingMeer zelfvertrouwen door positief denken

Je voelt je beter als je goed gekleed gaat. Je vind dan zelf namelijk dat je er goed uitziet en zodoende ga je automatisch anders met mensen om. Je komt gewoon veel zelfverzekerder en met meer zelfvertrouwen over. Het heeft al heel veel effect als je je lichaam goed verzorgt, schoon houdt en daarnaast in redelijk nieuwe en schone kleding rondloopt. Je zelfvertrouwen is direct groter en je voelt je beter!

2. Gezondheid

Hoe je lichaam eruit ziet beïnvloedt ook je zelfvertrouwen. Leef gezonder door gevarieerd en gezond te eten en door te gaan sporten. Met een gezond lichaam dat in vorm is, voel je je zekerder over je lichaam. Automatisch voel je je dan aantrekkelijker en straal je meer zelfvertrouwen uit!

3. Houding

Je ziet aan de houding van mensen of ze veel of weinig zelfvertrouwen hebben:

  • De schouders zijn naar achteren of juist hangend.
  • Ze lopen rechtop of een beetje in elkaar gedoken.
  • Hun hoofd omhoog of starend naar de grond.
  • Wel of zo min mogelijk oogcontact.
  • Zichzelf tonen of proberen op te gaan in de achtergrond.
  • Een open of gesloten houding.

Je kunt ervoor kiezen om meer zelfvertrouwen uit te stralen door de juiste houding ook al voel je het niet en is het in eerste instantie vreemd om zo’n houding aan te nemen. Geloof me, het went en het werkt!

4. Looptempo

Aan de manier waarop iemand loopt,  zie je hoeveel zelfvertrouwen hij of zij heeft. Mensen met veel zelfvertrouwen hebben een hoger tempo. Ze hebben afspraken,  ontmoeten mensen en stralen uit dat ze belangrijk werk hebben.

Als je geen haast hebt maar toch snel loopt, zorgt dit ervoor dat je er belangrijker uitziet. Dat komt doordat je dan energie en doelmatigheid uitstraalt. Je voelt je belangrijker en krijgt meer zelfvertrouwen.

Sneller lopen is niet hetzelfde als haast hebben. Mensen met haast stralen juist minder zelfvertrouwen uit, want zij hebben geen controle over hun leven. Mensen met veel zelfvertrouwen hebben meer vat op hun eigen leven.

Door de juiste houding krijg je meer vertrouwen in jezelf5. Positiviteit

Met weinig zelfvertrouwen heb je de neiging om ook negatief over anderen te denken. Draai dit om en ga op zoek naar het beste in anderen zodat je op den duur ook het beste in jezelf gaat zien. Roddel niet, maar wees positief en gul met complimenten. Je ervaart daardoor meer waardering van anderen want je krijgt automatisch complimentjes terug. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen.

6. Dankbaarheid

Wees dankbaar voor wat je hebt en blijf niet hangen in wat je allemaal mist. Dat laatste maakt je minder zelfverzekerd.

Oefening: Voor het slapen gaan bedenk je waarover  je (de afgelopen dag) dankbaar bent. Denk aan behaalde successen, vriendschappen, complimenten en alles waar je blij van wordt.

Door meer het positieve te zien voel je je zelfstandiger, tevredener, zelfverzekerder, gelukkiger en zie je uiteindelijk ook dat je meer zelfvertrouwen hebt.

7. Spreken

Mensen zonder zelfvertrouwen zijn het liefste stil omdat ze bang zijn dat ze iets doms zullen zeggen of vragen. Wees gerust, heel veel mensen zijn tolerant. Ze veroordelen je niet zo snel en onthoud domme vragen bestaan niet.

Oefening: bij elke bijeenkomst, vergadering of welke andere gelegenheid dan ook zeg je tenminste één keer iets. Hierdoor oefen je met spreken in het openbaar. Dat geeft je zeker meer zelfvertrouwen.

8. 1e Rang

Mensen met weinig zelfvertrouwen vind je op de achterste rij. Zo kunnen ze zich verstoppen en worden ze niet opgemerkt. Achter in de zaal zitten de mensen meer achterover geleund en zij pikken de informatie minder goed op.

Oefening: ga voortaan gewoon vooraan zitten. Op deze plek voel je meer de energie van degene naar wie je luistert. Hierdoor leer je meer.

Door deze stap te zetten straal je meer zelfvertrouwen uit.

Wil je weten hoe het met jouw zelfvertrouwen gesteld is? Test dan hoeveel zelfvertrouwen je hebt.
Weet jij nog meer tips hoe je je zelfvertrouwen kan vergroten? Of gebruik je al één van deze tips? Deel jouw ervaringen en tips hieronder met anderen.

3 reacties op Zelfvertrouwen vergroten

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.