2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

zien horen ruiken voelen proeven

Speeddaten in donkerHeeft een man mooie ogen of heeft hij een mooie uitstraling? Dat is iets waar ik erg op let als ik een man ontmoet. In principe zijn wij allemaal bezig met vleeskeuring.

We hebben allemaal al snel een mening klaar over wat hij of zij mooi vindt van de ander. Deze vleeskeuring kan je mening enorm beïnvloeden wat betreft een persoon. Onze eerste indruk van een persoon is meestal gebaseerd op het uiterlijk van diegene. Wat zal er gebeuren als we allemaal het zintuig ‘’zien’’ even uitschakelen?

Veel verschillende zintuigen gebruikt de mens in het dagelijkse leven. Zo zijn de gewaarwordingen zien, horen, proeven, ruiken en voelen de meest bekende zintuigen. De zintuigen zijn een soort orgaan dat een mens de mogelijkheid geeft een bepaald gedeelte van de werkelijkheid waar te nemen. Iedereen zet de zintuigen op een andere manier in, hierdoor neemt iedereen de werkelijkheid anders waar.

Als ik het zintuig “zien” even uit zou schakelen, reageer ik vast anders op bepaalde situaties. Ik denk dat ik mijn reukvermogen vrijwel direct in ga zetten. Mijn reukvermogen is erg sterk ontwikkeld. Zelfs als ik verkouden ben ruik ik nog ontzettend goed. Meestal zie ik mijn sterke reukvermogen als een voordeel. Ik onthoud bepaalde geuren bij bepaalde situaties en hierdoor kan ik sommige situaties als vertrouwd herkennen. Dat is erg fijn. Bijvoorbeeld als ik een bepaalde geur ruik en die ruik ik ergens anders weer, dan weet ik dat het goed is. Dit komt doordat ik weet dat het een bekende en vertrouwde geur is. Zo heb ik ook bepaalde geuren die ik bij mannen fijn vind. Iedereen heeft een andere voorkeur bij de geur van mannen.  Wanneer ik vind dat een man goed ruikt, heeft diegene bij mij al een pluspunt!

Wanneer ik ergens loop of fiets en er komt een man voorbij en ik ruik zijn lekkere geur, ben ik sneller geneigd achterom te kijken dan wanneer ik niets ruik. Ook al kijk ik de man niet aan als we langs elkaar lopen of fietsen, dan ben ik toch sneller geneigd achterom te kijken als hij lekker ruikt. Die geur heeft iets waardoor ik achterom kijk. Anders gezegd, wanneer mannen lekker ruiken hebben zij een streepje voor en ben ik denk ik sneller geïnteresseerd in diegene.

Ook vind ik een stem van een persoon belangrijk. Wanneer iemand grof taalgebruik heeft, ben ik al snel afgeknapt op diegene. De stem van een persoon kan ook juist lief klinken. Hierdoor vorm je een ander beeld over diegene als wanneer de stem heel hard is. Ook dit gaat over een eerste indruk. En natuurlijk kan iemand een hele harde of stoere stem hebben, maar ondertussen wel ontzettend lief zijn.

Voelen is iets lastiger, maar niet minder belangrijk. Ik heb zelf de voorkeur aan mooie verzorgde handen. Dat kun je heel goed voelen in het donker. Zelf vind ik dit niet het belangrijkste. Andere mensen houden van slanke of juist van sterke handen. Het verschil tussen werkhanden en “kantoorhanden” zijn ook erg duidelijk te voelen.

Ik ben er van overtuigd dat wanneer je eerst andere zintuigen inzet in plaats van iemand te zien, je een hele andere mening vormt over diegene!

Studente, organisator BlindMATCH

2 reacties op zien horen ruiken voelen proeven

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.