2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Afstandszones

De meeste mensen voelen het wel aan hoeveel afstand je moet houden van anderen. Echter aardig wat mensen weten hoe het voelt als iemand te dicht bij hen komt. Je gaat een stapje naar achteren en je gesprekspartner komt gewoon weer naar je toe! Dat voelt niet prettig. Je kunt gerust zeggen dat iemand te dicht bij je komt als iemand dat niet aanvoelt.

Hoe weet je nu welke afstand je aan moet houden op welk moment? We onderscheiden 4 verschillende zones/afstanden in onze communicatie en interactie met anderen:

  1. Publieke zone met een afstand van ongeveer 3,5 meter van elkaar. Deze afstand is voor mensen die je niet kent. Je houdt deze afstand aan in een park of tijdens een groot evenement.
  2. Sociale zone met een afstand van ongeveer 1,2 meter van elkaar. Dit is de afstand die je houdt bij mensen die je nog niet zo goed kent. Deze afstand houd je aan tijdens een borrel of op je werk.

Afstanden bij het contact maken

  1. Persoonlijke zone met een afstand van ongeveer 45 cm. Deze afstand is normaal bij iemand die je heel goed kent zoals een goede kennis, vriend of vriendin.
  2. Intieme zone met een afstand van 15 cm en minder. Deze afstand is voor de meest intieme relatie met jouw geliefde. De rest heeft geen toegang tot deze afstand of het voelt niet fijn als iemand zo dicht bij komt.

De afstanden die genoemd zijn, zijn gemiddelde afstanden. Per persoon kan dit namelijk verschillen.

Als je weet hoe dit werkt dan kan je dit op een effectieve manier inzetten tijdens het flirt- en versierproces. De afstand welke juist is op het werk is niet de ideale afstand in het flirtproces bij iemand die je leuk vindt in de kroeg. Wil goed flirten dan moet je proberen om snel van de Publieke en Sociale zone naar de Persoonlijke zone te gaan.

Door de afstand te verkleinen geef je duidelijke signalen van interesse aan. Nu heb ik het hier niet over stomdronken over iemand heen gaan hangen. Verkleinen van afstand gaat gepaard met een leuk gesprek en de mate van flirten met de persoon in kwestie.

In het flirtproces is het handig om de afstand snel te verkleinen. Veel mensen denken dat het onbeleefd is om dat bij een vreemde te doen. Hier komen we weer terug op het feit dat flirten eigen regels heeft. De juiste “afstand” welke wij thuis hebben aangeleerd heeft een zakelijk karakter en het flirtproces heeft meer intimiteit nodig.

Conclusie: als je iemand tegenkomt die je echt leuk vindt, ga wat dichterbij staan dan normaal.

1 reactie op Afstandszones

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.